Sladké
dobroty tentokrát z kurzu ručního papíru
od Evy Šubrové
Nafoukanci
Skvělé ořechové cukroví pečené ve formičkách se
nafoukne, proto ten název.
Těsto připravíme ze 100 g mouky, 120 g másla, 250 g moučkového cukru, 120 g
mletých ořechů (nejlepší jsou lískové). Dále do těsta přijde polovina kávové
lžičky jedlé sody.
Postup: Těsto do formiček namačkejte skoro do rovna,
aby při pečení (180°C) mohlo nabýt dvakrát tolik do výšky. Špičky, či okraje
upečených nafoukanců máčejte do čokolády, nebo je ozdobte nitkami polevy.
Vánočka
Ingredience pro 2 ks
vánočky nebo mazance:1 kg
mouky, 22 dkg cukru, 22 dkg tuku (dávám 18 dkg), 6 dkg droždí, 4 žloutky, necelý
½ litru mléka, plná lžička soli, citronová kůra, vanilkový cukr, rozinky,
oříšky, 2 lžičky prášku do pečiva.
Postup: Po vykynutí těsto rozdělit na 2 díly (dvě
vánočky).
Upletené vánočky potřít rozšlehaným vajíčkem,
posypat mandlemi a péci prudčeji a potom pomaleji asi ¾ hodiny.
Recepty dobrot,
které jsme si užívaly (tentokrát samé ženy) na podzimním kurzu kresby portrétu
Dobrůtky od Helenky Hájkové
Masarykovo cukroví:
300 g hladké mouky, 200 g másla (Hera), 100g
moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžička kakaa, 170g ořechů.
Postup: Ořechy necháme přejít varem a pak je přidáme do
těsta. Z těsta uděláme válečky o průměru 3 cm. Do druhého dne uložíme v lednici v
mikrotenovém sáčku. Pak krájíme centimetrová kolečka a pečeme při 150"C do
růžova. Na plech je dobré dát papír na pečení. Teplé obalujeme v cukru /já to
nedělám/.
Nepečené čokoládové kuličky:
Nepečené čokoládové kuličky:
100g másla, 250g dětské krupičky, 250g moučkového
cukru, 3 lžíce rumu, sklenička višňové marmelády nebo jiné pikantní, třeba
rybízové, asi hrst propláchnutých rozinek. Můžou se přidat různé drobečky,
mleté ořechy, na kousky nalámané piškoty a kakao nebo strouhaná čokoláda.
Postup: Krupičku přelejeme
horkým máslem. Je dobré ještě to dát asi na 2 min. do mikrovlnky. Pak přidáme
vše ostatní a uděláme hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Do vnitřku můžeme dát
kompotovanou višeň nebo třešeň. Po ztuhnutí v lednici obalíme v čokoládové
polevě.
Recepty dobrot,
které jsme si užívali na kurzu
kresby a akvarelu
Pouťový koláč od Aleny
Těsto:
|
1 kg polohrubé
mouky
|
0,15 cukru
|
|
0,15 tuku (Hera)
|
|
3-4 žloutky
|
|
5 droždí
|
|
asi 1/2 l mléka
|
|
citrónová kůra
|
|
vanilka
|
|
lžička
soli
|
Normální kynuté těsto.
Po vykynutí je třeba rozválet co
nejtenčeji a nacpat tam co nejvíc nádivky – dovnitř se dává tvarohová a maková.
Koláček se zavře, otočí, a shora se promáčkne důlek a vloží povidla.
Koláč nakonec potřu tukem a obalím
v drobence (máslo, moučkový cukr a hladká mouka). Nechám ještě chvíli kynout a
peču.
Tvarohy spotřebuji asi tři, makové
nádivky tak dva kelímky od velkého jogurtu, švestková povidla dávám ochucená
rumem a troškou mletého hřebíčku. Počet koláčů je podle velikosti 80-110 ks.
Cheesecake od Ireny
Suroviny
na korpus:
|
250g
cereálních sušenek
|
8g másla
|
|
Suroviny
na náplň:
|
250g měkkého tvarohu
|
1/4 l šlehačky
|
|
2 lžíce moučkového cukru
|
|
5 plátků želatiny
|
Korpus: Nadrcené sušenky a máslo
spojíme. Hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme péci při teplotě 180°C asi
8 min. Korpus necháme vychladnout.
Náplň: Tvaroh umixujeme
s cukrem. Ušleháme šlehačku. Želatinu namočíme do studené vody a asi po
10min. rozpustíme ve vodní lázni.
Tvarohovou směs smícháme
se želatinou a potom lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Část krému rozetřeme na
korpus, potom dáme čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky apod.), pak zase
krém.
Necháme v lednici
ztuhnout.