Dobrůtky




Sladké dobroty tentokrát z kurzu ručního papíru

od Evy Šubrové
Nafoukanci
Skvělé ořechové cukroví pečené ve formičkách se nafoukne, proto ten název.
Těsto připravíme ze 100 g mouky, 120 g másla, 250 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů (nejlepší jsou lískové). Dále do těsta přijde polovina kávové lžičky jedlé sody.
Postup: Těsto do formiček namačkejte skoro do rovna, aby při pečení (180°C) mohlo nabýt dvakrát tolik do výšky. Špičky, či okraje upečených nafoukanců máčejte do čokolády, nebo je ozdobte nitkami polevy.


Vánočka
Ingredience pro 2 ks vánočky nebo mazance:1 kg mouky, 22 dkg cukru, 22 dkg tuku (dávám 18 dkg), 6 dkg droždí, 4 žloutky, necelý ½ litru mléka, plná lžička soli, citronová kůra, vanilkový cukr, rozinky, oříšky, 2 lžičky prášku do pečiva.
Postup: Po vykynutí těsto rozdělit na 2 díly (dvě vánočky).
Upletené vánočky potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat mandlemi a péci prudčeji a potom pomaleji asi ¾ hodiny.





Recepty dobrot, 
které jsme si užívaly (tentokrát samé ženy) na podzimním kurzu kresby portrétu


Dobrůtky od Helenky Hájkové
Masarykovo cukroví:
300 g hladké mouky, 200 g másla (Hera), 100g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžička kakaa, 170g ořechů. 
Postup: Ořechy necháme přejít varem a pak je přidáme do těsta. Z těsta uděláme válečky o průměru 3 cm.        Do druhého dne uložíme v lednici v mikrotenovém sáčku. Pak krájíme centimetrová kolečka a pečeme při 150"C do růžova. Na plech je dobré dát papír na pečení. Teplé obalujeme v cukru /já to nedělám/.
 
Nepečené čokoládové kuličky:
100g másla, 250g dětské krupičky, 250g moučkového cukru, 3 lžíce rumu, sklenička višňové marmelády nebo jiné pikantní, třeba rybízové, asi hrst propláchnutých rozinek. Můžou se přidat různé drobečky, mleté ořechy, na kousky nalámané piškoty a kakao nebo strouhaná čokoláda.
Postup: Krupičku přelejeme horkým máslem. Je dobré ještě to dát asi na 2 min. do mikrovlnky. Pak přidáme vše ostatní a uděláme hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Do vnitřku můžeme dát kompotovanou višeň nebo třešeň. Po ztuhnutí v lednici obalíme v čokoládové polevě.



Recepty dobrot, 
které jsme si užívali na kurzu kresby a akvarelu


Pouťový koláč od Aleny
Těsto:
1 kg polohrubé mouky

0,15 cukru

0,15 tuku (Hera)

3-4 žloutky

5 droždí

asi 1/2 l mléka

citrónová kůra

vanilka

lžička soli       

Normální kynuté těsto.
Po vykynutí je třeba rozválet co nejtenčeji a nacpat tam co nejvíc nádivky – dovnitř se dává tvarohová a maková. Koláček se zavře, otočí, a shora se promáčkne důlek a vloží povidla.
Koláč nakonec potřu tukem a obalím v drobence (máslo, moučkový cukr a hladká mouka). Nechám ještě chvíli kynout a peču.
Tvarohy spotřebuji asi tři, makové nádivky tak dva kelímky od velkého jogurtu, švestková povidla dávám ochucená rumem a troškou mletého hřebíčku. Počet koláčů je podle velikosti 80-110 ks.


Cheesecake od Ireny
Suroviny na korpus:
 250g cereálních sušenek

 8g másla
Suroviny na náplň:
250g měkkého tvarohu

1/4 l šlehačky

2 lžíce moučkového cukru

5 plátků želatiny

Korpus: Nadrcené sušenky a máslo spojíme. Hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme péci při teplotě 180°C asi 8 min. Korpus necháme vychladnout.
Náplň: Tvaroh umixujeme s cukrem. Ušleháme šlehačku. Želatinu namočíme do studené vody a asi po 10min. rozpustíme ve vodní lázni.
Tvarohovou směs smícháme se želatinou a potom lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Část krému rozetřeme na korpus, potom dáme čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky apod.), pak zase krém.
Necháme v lednici ztuhnout.